Hoe kan ik duurzaam reizen?

Gepubliceerd op 27 november 2023 om 16:37

Hoe kun je zo duurzaam en klimaatvriendelijk mogelijk op reis? Want vliegen is ontzettend slecht voor het milieu, dat weten we onderhand wel. Maar wat kun je dan wél doen. Je leest er alles over in dit artikel over milieuvriendelijk reizen;

 

De keerzijde van vliegen

Vliegen kan geweldig en een super leuke ervaring zijn. We kunnen de hele wereld overvliegen als we dat willen. Maar de grote keerzijde hiervan is natuurlijk de hoeveelheid CO2 uitstoot dat vliegen met zich meebrengt. In de motoren van een vliegtuig word kerosine verbrandt, dit is een fossiele brandstof en dit zorgt voor schadelijke gassen die door de verbranding vrijkomen in de lucht. Die schadelijke gassen dragen bij aan de opwarming van de aarde.


Duurzaam op reis

Wil je op een duurzame manier op reis, dan kun je dus beter kiezen voor een ander vervoersmiddel. Zoals bijvoorbeeld de trein. Door met de trein te reizen bespaar je 8 tot 12 keer de CO2 uitstoot als je dezelfde reis met het vliegtuig zou maken. Met de trein kun je tegenwoordig op heel veel bestemmingen komen. Denk aan; Londen, Parijs, Milaan, Brussel, Wenen, Antwerpen etc.

 

Toch wel vliegen?

Ga je toch met het vliegtuig op reis, boek dan een directe vlucht zonder tussenstops. Het opstijgen en landen kost namelijk veel brandstof wat weer zorgt voor meer uitlaatgassen. En ga je een lange reis maken, overweeg dan om ook lang op je bestemming te blijven. Op die manier vlieg je per jaar ook minder. Je kunt ook eens kijken naar hoe ‘groen’ de verschillende luchtmaatschappijen zijn. Hebben ze duurzame ambities, compenseren ze hun uitstoot, wat doen ze om milieuvriendelijker te vliegen?

 

De klimaatimpact van jouw reis

Om je even een beeld te geven van het verschil in uitstoot hier een voorbeeld;

Je gaat met 4 personen op reis naar Bali voor een zonvakantie van 2 weken, deze reis veroorzaakt een uitstoot van ongeveer 13.400 kilo CO2. Stel je kiest ervoor om die 2 weken te spenderen op de Canarische eilanden, dan stoot je ongeveer 4.700 kilo CO2 uit. Wil je nóg minder klimaatimpact veroorzaken, ga dan met de auto naar een camping in Zuid-Frankrijk. Dit veroorzaakt ongeveer 600 kilo CO2.

Ben je benieuwd naar de klimaatimpact van jouw reis? Kijk dan op www.klimaatwijsopreis.nl

 

Het bewust worden van de impact die jij veroorzaakt op het klimaat is al een begin. Inspireer vrienden, familie, collega's en anderen om ook eens stil te staan bij het feit hoe vervuilend vliegen is! Denk vóór het boeken van je vliegreis even iets langer na én overweeg andere opties. 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.